fbpx

10 Βασικοί Λόγοι Για Τους Οποίους Το Branding Είναι Σημαντικό, Ακόμη Και Για Τις Μικρές Επιχειρήσεις

Νέες λέξεις εμφανίζονται συνεχώς στις επιχειρήσεις. Κάποιες γίνονται εύκολα κατανοητές και κάποιες μπερδεύουν τους ενδιαφερόμενους λόγω της πολύπλοκης έννοιάς τους. Μία από τις τελευταίες είναι η λέξη branding. Δεν εξηγείται με μία αντίστοιχη ελληνική λέξη, γιατί περιλαμβάνει μια διαδικασία, τη στρατηγική και τις επιλογές που αφορούν την επωνυμία, το λογότυπο, την εικόνα , τον ήχο, το συναίσθημα που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε και να το ενώσουμε με όλα αυτά, το διάλογο που θα αναπτυχθεί μεταξύ του καταναλωτή και της εικόνας που περιβάλλει την επιχείρηση.

Ξεκινώντας μια επιχείρηση αναπτύσσονται διάφορες στρατηγικές προώθησης της εικόνας, της κουλτούρας και της δυναμικής που έχει η νεοσύστατη εταιρεία. Όλες οι επιχειρήσεις δημιουργούν μια επωνυμία, ένα λογότυπο, αλλά δε δίνουν όλες την απαραίτητη προσοχή, στην εταιρική εικόνα, καθώς εύκολα μπορεί να δημιουργηθούν προβληματισμοί και αμφιβολίες για το κατά πόσο επηρεάζει την πορεία της επιχείρησης όπως:

 • Αξίζει να δαπανηθεί κεφάλαιο για τη δημιουργία  της επωνυμίας ή είναι καλύτερα να δοθεί σε άλλους τομείς;
 • Η επωνυμία και το λογότυπο είναι σημαντικά για την ανάδειξη  μίας επιχείρησης ή μια καλή επιχείρηση μπορεί να αναδείξει μια επωνυμία και ένα λογότυπο;
 • Η επωνυμία επηρεάζει και επιφέρει πλεονεκτήματα στις μεγάλες ή και στις μικρές επιχειρήσεις;
 • Είναι δυνατόν ένα λογότυπο, μια επωνυμία να επηρεάσει σημαντικά την ψυχολογία των καταναλωτών;

Branding.  Μαθαίνω  και επιλέγω!

 1. Η επωνυμία είναι το πρόσωπο της επιχείρησης. Οι καταναλωτές θα συνδέσουν το προϊόν με την επωνυμία και το λογότυπό σας. Δίνουν ένα μήνυμα για την αξία, τη σοβαρότητα, την ποιότητα, τη συνέπεια, το κύρος, την οργάνωση και τη συνέχειά της.
 2. Προσπαθεί να  αναδείξει ότι η επιχείρηση δεν προσπαθεί να σαγηνεύσει τον πελάτη. Αντιθέτωςπροβάλλει την ειλικρίνεια, την αξιοπιστία, τη γνώση, την εμπειρία, ώστε να δώσει έμφαση στο σεβασμό που τρέφει για τον πελάτη.
 3. Δίνει ώθηση και καθιστά αναγνωρίσιμη την επιχείρηση. Η διαφήμιση του προϊόντος εντυπώνει και συνδέει στο μυαλό του καταναλωτή το προϊόν με την επωνυμία και το λογότυπο. Όταν αυτό συντελεστεί, ο καταναλωτής επιλέγει ασυνείδητα μεταξύ όμοιων προϊόντων αυτό που έχει καταγραφεί στο ασυνείδητο.
 4. Δημιουργεί συναισθήματα που επιβάλλονται στη λογική. Ο άνθρωπος κάνει ασυνείδητα αυτό που αισθάνεται και όχι αυτό που είναι λογικό. Δημιουργούμε ιστορίες, παράγουμε ιδέες συνενώνοντας άλλες που υπάρχουν ήδη και θεωρούνται καλές, δημιουργώντας τελικά συναίσθημα που χειρίζεται τον εγκέφαλο ώστε να θέσει προτεραιότητα και να λάβει απόφαση που οδηγεί στο προϊόν μας.
 5. Η επωνυμία παρόλο που δεν είναι ζωντανή μπορεί να καταγραφεί ως τέτοια. Με μελετημένη στρατηγική αποκτά ύφος, φωνή, προσωπικότητα και μιλά στο μυαλό. Δημιουργεί διάλογο με τον καταναλωτή και του εμπνέει μια διάθεση αλλαγής στη ζωή, που τον οδηγεί να επιλέξει  το προϊόν.
 6. Συνδυάζει την τέχνη και την επιστήμη. Σκοπός να γίνει το προϊόν  ελκυστικό, να συναρπάζει τον καταναλωτή με την αισθητική απόλαυση- την εικόνα για το προϊόν πριν φτάσει στο προϊόν, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα επιστημονική τεκμηρίωση της αποτελεσματικότητάς του.
 7. Μία καλά επιλεγμένη επωνυμία μπορεί να κάνει γνωστή μία μικρή εταιρεία. Όταν το κεφάλαιο είναι περιορισμένο, μια επωνυμία κατάλληλα επιλεγμένη, μπορεί να  κάνει την επιχείρηση γνωστή και τελικά ισχυρή στον χώρο της.
 8. Η επωνυμία τρέφεται από τον χρόνο. Μια πολύ δυνατή επωνυμία θα δημιουργηθεί, όταν οι καταναλωτές θα τη συνδυάσουν με την ποιότητα, η οποία συνεχίζεται στον χρόνο, με τη σταθερή αντιμετώπιση στην ποιότητα, με την εικόνα που  παραπέμπει αποκλειστικά σε αυτό  το προϊόν, με την αξιοπιστία που προέρχεται από την άριστη εξυπηρέτηση και δεν αλλάζει στο χρόνο, με την εμπιστοσύνη που χτίζεται από το σεβασμό στον καταναλωτή, με την παρουσία σε κάθε τομέα της σύγχρονης ζωής (ΜΜΕ, Influencers, κοινωνικές πλατφόρμες, χορηγίες, εταιρική κοινωνική ευθύνη).
 9. Το λογότυπο και η επωνυμία μεταφέρουν την υπόσχεση ότι το προϊόν ή η υπηρεσία είναι και θα παραμείνει πάνω από κάθε τι άλλο στον ίδιο τομέα. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται καλή γνώση της ψυχολογίας των ανθρώπων, της αισθητικής που επιβάλλεται με την παρουσία -γιατί μπορεί να δημιουργηθεί κάτι που θα ήταν καλύτερα να μην υπήρχε, όταν για παράδειγμα το λογότυπο και η επωνυμία δημιουργούν μια απωθητική εικόνα στέλνουν μήνυμα, στον καταναλωτή, ότι δεν μπορεί το προϊόν ή η υπηρεσία να είναι άριστα.
 10. Η επιχείρηση δείχνει και θέλει να δείχνει στην πρώτη επαφή με τους πελάτες τις αξίες που την αντιπροσωπεύουν και το τι θέλει να προσφέρει στον καθένα ατομικά και στην κοινωνία συνολικά. Δημιουργούμε μια επιχείρηση επειδή αντιληφθήκαμε ότι το άτομο, η κοινωνία, η ομάδα έχουν κάποιες ανάγκες που δεν ικανοποιούνται καθόλου ή δεν ικανοποιούνται στον άριστο βαθμό.Η επωνυμία μας, το λογότυπό μας, η συσκευασία, ο ήχος, η εικόνα, οι διάλογοι, το περιβάλλον, οι άνθρωποι, η ιστοσελίδα, οι παροχές, η αίσθηση της διαθεσιμότητας για επίλυση κάθε προβλήματος, ο απόλυτος σεβασμός θα ανοίξουν το δρόμο για να μπείτε στο μυαλό και στην καρδιά του καταναλωτή σε περίοπτη θέση. Σκοπός μια επιχείρησης είναι να “υπηρετήσει” τον συνάνθρωπο, όχι να κερδοσκοπήσει κοροϊδεύοντάς τον και αυτό πρέπει φαίνεται σε κάθε της εμφάνιση, ειδάλλως μακροχρόνια ενδέχεται να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα που θα καταλήξουν στην αναστολή της λειτουργίας της.

Η αξία του Branding, της εταιρικής ταυτότητας, είναι αδιαμφισβήτητη και γι’ αυτό είναι καθοριστικής σημασίας η σωστή ανάπτυξή του από ειδικούς ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στην Diversify σας βοηθάμε να αναπτύξετε μια εταιρική ταυτότητα που να συνάδει με τους στόχους, τη νοοτροπία και την κουλτούρα της επιχείρησής σας.  Επικοινωνήστε μαζί μας, για να μάθετε περισσότερα, εδώ.

Δείτε περισσότερα Άρθρα

Ας κρατήσουμε επαφή.

Εγγραφείτε στη λίστα email

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα